HTML

Az a bizonyos...

2014.05.02. 23:14 Blogovics

Alapvetően együtt érzek mindenkivel, aki valamilyen érdek, sérelem, elvi kérdés vagy egyáltalán bár milyen számára fontos ügyért tüntet. Demonstrálni minden esetben embert próbáló teljesítmény. Az ember amellett, hogy exponálja magát fizikai megpróbáltatásoknak és pszichikai terhelésnek teszi ki magát. Tehát nem elég az elszántság annál sokkal több kell. A tüntetés abszolút értelemben, legalábbis a tüntető szempontjából mindig jogos és szükséges, másképpen nem csinálná. Az más kérdés, hogy ezzel az elszántsággal milyen üzenetet küd a társadalomnak.

A megszállási emlékmű ellenei tüntetés egy ilyen ambivalens ügy. A tüntetők kitartása és elszántsága tiszteletre méltó, bár tétje elhanyagolható és kockázata legfeljebb egy megfázás, de üzenete a társadalom egészére kivetítve  rendkívül negatív.

Nem mennék bele a történelmi háttér elemzésébe. A történelet a győztes írják és annak van igaza, aki írja illetve értelmezi.

A megszállási emlékmű ellen tüntetők és az őket ideológiailag felbujtók gyakorlatilag a Magyar állam illetve a magyarság kollektív bűnösségét próbálják statuálni. Egyelőre nem világos, hogy a békétlenség és a társadalmi feszültség fokozásán kívül mi a célja  a skizofrén pszichóziskeltésnek.

A történelmi magyarázat nyilvánvaló csúsztatás. A zsidóság fizikai meghurcoltatása a német megszálláshoz kötődik. Liberális körök ezt a tényt tágítják ki az egész Horthy korszakra. Azt állítva, hogy a Magyar Állam volt antiszemita. Tehát nem személy szerint azok, akik pl. a zsidótörvényekért felelősek hanem az egész magyar társadalom, a magyarság. A nemzetközi jog mai állása szerint kollektív bűnösség megállapítása abszurd és erkölcstelen jogsértés. Ez annál inkább erkölcstelen, ha olyanok teszik, akik maguk is voltak kollektív bűnösség elszenvedői.

Obs. : Ha valakinek vaj van a fején azt meg kell nevezni de aki kollektív vádat fogalmaz meg annak a saját fejére száll. 

Horthyt a nürnbergi per és a világot átfogó nácivadászat sem érintette. Tehát a téma túltárgyalt. Rágalmazás, történelemhamisítás. A Horthy korszak az orosz kommunizmus térhódítása ellen foglalt állást ezt szokás szándékosan összemosni a zsidóüldözéssel.

Tehát a radikális történelmi precedenskeresés és acsarkodás helyett legfőbb ideje lenne a társadalmi béke keresésének.

Halló baloldali értelmiség, polgári kisebbség vagy, hogy is nevezzelek, a történelmi tényektől függetlenül el kell ásni a csatabárdot ahogy azt számos más ország és nemzet is megtette.

 UI. talán nem kellene 2014 áprilisában a Szabadság téren sárga Dávid csillaggal a zakó hajtókáján, kutyát sétáltatni és közben arról papolni, hogy Mo. – n antiszemitizmus van.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dumdum.blog.hu/api/trackback/id/tr746109269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása